De snit: hoe mannen- en vrouwenkleding verschillen

In het moderne tijdperk van metroseksuele mannen en mannelijke silhouetten bij vrouwen, is het soms erg moeilijk om te bepalen welke kleding precies bij welk geslacht hoort. De meeste mannen en vrouwen dragen echter veelal verschillende stijlen kleding. Daarbij lijkt het dat de kledingstukken er hetzelfde uitzien maar zijn er in de snit toch echt wel verschillen te ontdekken. Hierbij de zaken waar je op kan letten bij het kopen van kleding voor mannen en vrouwen. 

Een verschil in het tonen van lichaamsrondingen

In de 20e en 21e eeuw valt op te merken dat dameskleding doorgaans wat smaller is gevormd dan herenkleding. De herenkleding is dus ruimer en vormelozer. Een mannenbroek toont bijvoorbeeld van achteren veelal niet hoe plat of afgerond de billen van een man zijn. Iets wat bij vrouwen broeken zeker wel het geval is.

De topjes voor dames onthullen ook vaak eventuele lichaamscontouren of vetrolletjes in de taille. Dit staat in het Engels bekend als een ‘muffintop’. Terwijl de shirts voor de heren veelal niet te strak aan een bierbuik of mannenborsten blijven hangen, maar gewoon ‘los hangen’.

Het gemak van unisex kleding

Bepaalde kleding en accessoires worden ook als unisex aangeleverd. Iets wat het gemakkelijk maakt om zo voor iedereen kleding uit te kiezen. Dit komt vooral bij specifieke soorten kledingstijlen voor zoals urban en hiphop kleding, vintage stijlen en streetwear. Als een vrouw graag kleding wil die comfortabel en functioneel is, dan heeft ze een grotere kans deze op de herenafdeling te vinden. 

Gebruik van mode-elementen voor de vrouw

De Nederlandse Goldbergh kleding lijkt met hun sportswear kledingstukken in eerste instantie ook in de unisex kleding te vallen. Maar volgens Goldbergh’s eigen woorden is hun kenmerkende stijl behoorlijk vrouwelijk met een klassiek silhouet plus opvallende mode-elementen. Dus kunnen we niets anders doen dan concluderen dat deze kleding toch echt wel voor de moderne vrouw is!

Het verschil in functionaliteit

Als we de verschillen verder onderzoeken, dan kan je ontdekken dat herenbroeken meestal zakken hebben. En dan bedoelen we zakken waar je ook echt spullen in kunt stoppen. Iets wat handig is want dit mis je als vrouw vaak bij de dames pantalons.

De herenbroeken zijn ook duurzaam, maar beperken de bewegingsvrijheid niet. Zo kun je stellen dat herenkleding veel meer een echt doel heeft. De kledingmaten voor heren zijn vaak veel  universeler.

Je kunt naar bijna elke herenkleding winkel gaan om een specifieke maat te kopen. En je krijgt in dit geval ook bijna elke keer weer dezelfde specifieke maat. Waar je ook naartoe gaat. De kledingmaat voor dames is helaas bijna nooit in voor verschillende merken gelijk. Iets wat nogal gekmakend is.

Waarom de knopen op damesshirts anders zitten

Dameskleding sluit ook vaak op een tegenovergestelde manier dan bij herenkleding? De meerderheid van de mensen is toch rechtshandig, of niet soms? De knopen van herenshirts zijn in de meeste gevallen gemakkelijker vast te maken. En weet je wat de reden is? Historisch gezien werden de echte dames door een bediende aangekleed die meestal rechtshandig was. Zo werden de knopen dus aan de andere kant geplaatst. Een feit waar we nog steeds mee te maken hebben. 

Het verschil tussen dames en heren polo shirts

Als laatste kan er bij het dragen van mannelijke en vrouwelijke poloshirts de volgende verschillen opgemerkt worden:

  • De vrouwelijke ontwerpen bevatten vaak kleinere kragen, soms zelfs met kant en met ‘vrouwelijke’ knopen. Ze hebben vaak smallere schouders en kortere mouwen, en af en toe schuine of kapmouwtjes.
  • De damesshirts hebben veelal een breder borstgebied voor het wegwerken van de borsten. Bovendien zijn veel borstzakken niet-functioneel en heeft de snit een uitlopend ontwerp aan de onderkant voor het herbergen van de bredere heupen van een vrouw.
  • De meeste polo’s voor dames hebben een kortere lengte dan die van de herenmodellen. En de gebruikte materialen zijn ook vaak dunner. Deze hebben vaak mooie kleuren. Vooral de vrouwelijke prints wijken ten opzichte van die van de heren af. Denk bijvoorbeeld aan bloemmotieven en andere bijzondere vrouwelijke patronen. De herenkleding toont daarnaast vaak saaie prints, terwijl de dameskleding meer inspirerende kleuren laat zien die je dagen extra opfleuren.
  • De polo shirts voor dames zijn dus met een meer aansluitende pasvorm ontworpen om zo de vorm van het vrouwelijke lichaam beter te accentueren. Dit zorgt voor een extra vrouwelijke uitstraling, waardoor de shirts niet alleen praktisch maar ook esthetisch zijn.

 

Zo zie je maar weer. Ook al lijken er zo in eerste instantie niet veel verschillen tussen mannen- en vrouwenkleding te bestaan. Ze zijn er wel degelijk. En jij weet nu waar en hoe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *