Slimme warmte in huis

Tegenwoordig is ‘smart home’ een begrip dat niet meer weg te denken is. Vroeger klonk een ‘smart home’ nog als het huis van de toekomst. Maar tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden waarop je je woning slimmer kunt maken met behulp van de juiste apparatuur. Dat geldt ook voor de warmte in huis. Maar wat is een smart home precies en hoe kun je zorgen voor slimme verwarming? We leggen het uit in dit artikel.

Wat is een ‘smart home’?

Hoewel het begrip misschien allang bekend is, is het toch goed om dit nog even goed uit te leggen. Een ‘smart home’ is een huis dat is ingericht voor de toekomst met behulp van slimme apparaten en services die met elkaar kunnen communiceren. Er zijn inmiddels heel veel verschillende slimme apparaten en er komen er alleen maar meer bij. Denk aan de bekende slimme lampen, deurbel, zonwering, home entertainmentsysteem of zelfs een slim koffiezetapparaat. Maar in dit artikel gaan we iets dieper in op de apparaten waarmee je op een slimme manier voor verwarming kunt zorgen.

Een slimme thermostaat

De slimme thermostaat bestaat al enige tijd, maar deze gadgets worden steeds slimmer. In het beginsel werd de slimme thermostaat met name ingezet om programma’s in te stellen voor het verwarmen. Maar tegenwoordig kun zijn er thermostaten op de markt die zelflerend zijn en die op basis van je leergedrag zelf het meest ideale programma instellen. En denk hierbij ook aan het IFTTT principe. Wanneer je op een bepaalde afstand van je huis bent, kan de verwarming inschakelen. 

Een slimme warmtepomp

Tegenwoordig laten mensen voor het verwarmen van hun woning steeds vaker een warmtepomp installeren. Deze kan met behulp van energie uit de lucht, bodem of ventilatielucht en een kleine hoeveelheid elektrische energie je woning verwarmen. Er zijn ook warmtepompen die onderdeel kunnen uitmaken van een smart home. Met behulp van een ingebouwde energiemeter is het nauwkeurig mogelijk om de geleverde energie van de warmtepompen te monitoren. Sommige warmtepompen zijn ‘smart grid ready’, waardoor ze kunnen reageren op externe commando’s om harder of minder hard te draaien. En denk ook aan stembesturing en klimaatregeling door te communiceren met de radiatorkraan, thermostaat en CO2-sensoren.  

Genoeg mogelijkheden om je huis op een slimme manier van verwarming te voorzien.