Nieuwe toepassingen voor nylon

Synthetische materialen zijn al geruime tijd in ons leven aanwezig. Sinds de introductie van nylon in de jaren 40 hebben we immers in bijna elk aspect van ons leven al synthetische materialen toegepast. We gebruiken deze synthetische materialen echt overal: van kleding en medicijnen tot sportkleding en uitrustingen.

Wat zijn synthetische materialen

Maar wat zijn die synthetische materialen eigenlijk? Kort omschreven zijn dit materialen die door mensen in laboratoria geproduceerd zijn. Materialen die via chemische processen vervaardigd zijn en niet in de natuur voorkomen.

Nylon (ook wel polyamide genoemd) is niet voor niets decennia ’s lang al een geliefd materiaal voor veel toepassingen. Nylon biedt onder meer een hoge mechanische sterkte, stijfheid, hardheid en taaiheid. Het heeft daarnaast goede glij-eigenschappen, een uitstekende slijtvastheid en prima elektrisch isolerende eigenschappen. En het is een materiaal die uitstekend bewerkbaar is.

De verschillende nylon varianten

De meest gebruikte nylon varianten zijn nylon 6 en nylon 66, maar nylon 11, 12 en 46 zijn ook veel voorkomend. Al deze unieke namen zijn ontstaan vanuit de lengte van hun polymeerketens van koolstofatomen van het diamine en het aantal koolstofatomen in het zuur.

Enkele standaard toepassingen van deze nylon soorten zijn al jaren: tandenborstels, wielen, handschoenen, gitaar- en tennisracket snaren, visnetten, kookgerei, medische implantaten, onderdelen in auto interieurs en tenten.

Moderne toepassingen voor nylon

Maar er zijn ook allerlei nieuwe toepassingen voor nylon, waar vroeger nog niet eens aan gedacht werd. In de bouw kan nylon bijvoorbeeld voor een breed scala aan toepassingen gebruikt worden. Het kan per slot van rekening tot diverse vellen en films gevormd worden. Het wordt in dit geval voornamelijk in platen, buizen, pijpen, sanitaire hulpstukken, schroeven en nog veel meer gebruikt. Op maat gegoten nylon wordt ook voor onder meer kraanblokken, kunststof hamerkoppen, et cetera toegepast.

Nylon kan bovendien zeer gemakkelijk tot nylon filament gesmolten worden. Iets wat zeer handig is voor het populaire 3D printen. Dit type filament biedt zelfdichtende eigenschappen en kent een betere oppervlakte afwerking. Het heeft hiervoor geen verwarmd bed of koelsystemen nodig. Het moderne nylon materiaal van nu is ook ideaal voor de productie van allerlei stofvezels, films voor verpakkingen en plaatmateriaal voor CNC machine producties.

Een uiterst veelzijdig materiaal

Als je het bovenstaande leest, dan mag het duidelijk zijn dat nylon misschien wel het meest veelzijdige materiaal is dat er voor allerlei toepassingen beschikbaar is. We worden om deze reden ook constant, zonder daar bij stil te staan, door veel aan nylon gerelateerde producten omringd. Ze worden zelfs voor zoveel verschillende producten en toepassingen gebruikt dat het bijna onmogelijk is om jezelf van al dit nylon te scheiden! Dit is dan ook het bewijs van hoe veelzijdig deze polymeer daadwerkelijk is.

De komst van plantaardige nylon

Als laatste willen we graag nog melden dat een plantaardig nylon alternatief ook in aantocht is. Dit plantaardige nylon is van voedsel materialen afgeleid, zoals suikerriet en industriële maïs. Het wordt daarna in laboratoria in een nylon 6 polymeer omgezet.

De chemische structuur van deze plantaardige versie is daarbij identiek aan het traditionele nylon materiaal. Zo zal de ontwikkeling van een milieuvriendelijk alternatief voor de bekende synthetische polymeer materialen, goed voor een nieuwe duurzame nylon standaard voor de toekomst zijn.